top of page
Sisuremsa_edited.png
AdobeStock_105134145_Preview.jpeg

Native-artiklar

En native-artikel är reklam utklätt till en redaktionell text. Om den är välskriven och följs upp av en digital strategi kan den gott och väl vara värd sitt pris. Det finns ett par saker att akta sig för, dock. Låt mig berätta vilka. 

Få valuta för pengarna

Native-artiklar som publiceras i tidningar är riktad marknadsföring och säljs ofta som en del av ett paket för olika temanummer. Du betalar för att nå ut och för att få texten skriven av en journalist eller copywriter som intervjuar dig. 

nativeexample_edited.jpg

I en perfekt värld får du en välskriven text som sen publiceras i en välkänd tidning, där den läses av din tilltänkta målgrupp. Innan du spenderar stora pengar för ett dylikt paket behöver du veta hur du ska förhandla med agenturen. 

Det är inte alltid en kvalitetsprodukt du får

Jag anlitades för att skriva +20 marknadsföringstexter om innovativa svenska företag för de största nyhetstidningarna och affärstidningarna i Sverige. Jag fick veta att kunden skulle skicka mig all relevant information, så att schemalägga en kort intervju där jag ställde ett par följdfrågor, för att sedan skriva rent allt.

Arbetet skulle ta runt 3–4 timmar per text och jag skulle få 3000 kr per artikel. 

Det framgick snart att ämnena var alltför komplicerade för att kundens anteckningar skulle räcka. Varje text krävde en hel del research, definitivt fler än en intervju, ett flertal mejlrundor med redigering och komplettering, samt i enstaka fall även översättning. Varje artikel skulle visa sig ta runt 2,5 dagar att skriva klart.

600 000 kr marknadsföring byggd på en 3000 kr text

Vad händer när en artikel som skulle ta fyra timmar i stället tar 20 timmar att färdigställa? I stället för att arbeta kontorstid, får skribenten ägna 14 h per dag, sju dagar i veckan, åt uppgiften.

Föga förvånande då att kunden inte får den högkvalitativa text hen betalat hundratusentals kronor för. 

Så hur undviker man att bli lurad? Försök att få kontakt med skribenten, fråga om dennes ersättning. Och kanske se upp med företag såsom Future Media Group och Caybon.

Hur förhandlar man med säljarna?

Native-artiklar kan vara ett lysande sätt att nå en utvald målgrupp. Man bör dock vara medveten om att man främst betalar för att synas, inte för texten. Och är texten inte lysande är det inte värt kostnaden.

Ett sätt att undvika problemet är att kräva att själv få välja skribent och sedan dra dennes kostad av kostnaden för marknadsföring. 

bottom of page